בית חב"ד גילה

ת.ד. 11298 ירושלים 9111201

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

איך לעבור את הצום בשלום

כיצד ניתן להתכונן לצום? • המדריך המלא לצום בריא. ולא - צום של 24 שעות לא עוזר לדיאטה...

"לאנשים בריאים לא נשקפת סכנה מיוחדת בצום, בתנאי שישמרו על כללי זהירות בסיסיים", אומר ד"ר זאב קליין, מנהל מחלקה פנימית ג' במרכז הרפואי צאנז בי"ח לניאדו.

"חשוב להימנע משהייה בתנאי חום קיצוניים ומעיסוק בפעילות פיזית קשה, ועדיף לשהות במקום ממוזג", ממשיך ד"ר קליין שמונה מספר מצבים המחייבים התייעצות עם רופא, לפני הכניסה לצום:

1. חולי סוכרת הנוטלים תרופות להורדת רמת הסוכר בגוף.

2. חולים הסובלים מיתר לחץ דם.

3. חולי לב.

4. אנשים המטופלים בתרופות באופן קבוע.

5. לחולים אחרים או לקשישים מומלץ להתייעץ עם רופא לפני הצום.

כיצד ניתן להתכונן לצום? הטיפים של ד"ר זאב קליין: 

1. בימים שלפני הצום יש להשתדל שלא לעסוק בעבודות פיזיות המצריכות מאמץ מוגבר.

2. יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש.

3. חשוב לאכול באופן מסודר מזון עשיר בפחמימות בימים שלפני הצום.

מה צריכה לכלול הארוחה המפסקת? ד"ר שרה קפלן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן, מסבירה: "הארוחה המפסקת צריכה להיות ארוחה עיקרית רגילה. מומלץ לכלול בה מנה בשרית, מנת פחמימות (כגון: תפוחי אדמה, אורז או פסטה), מנת ירקות ומנת קינוח. צמחונים יכולים להחליף את מנת הבשר בביצה או בתחליף בשר אחר, כגון: טבעול או טופו.

יחד עם זאת, מומלץ להימנע ככל הניתן מדברי מתיקה, שכן הם מגבירים את תחושת הרעב. בנוסף, מומלץ להפחית במלח, בכדי להפחית את תחושת הצמא שתהיה לאחר הארוחה.

במוצאי כיפור, מומלץ לשבור את הצום בארוחה קלה. מומלץ להתחיל בשתייה פושרת (לא חמה מידי) מלווה בפרוסת עוגה פשוטה או שתי פרוסות לחם עם גבינה. לאחר כשעה ניתן לאכול ארוחה קלה, ללא בשר אלא על בסיס עמילנים, כגון: לחם ומוצרי חלב".

המלצות לנשים מיניקות

ד"ר דינה צימרמן , רופאה בכירה ב"טרם- מרכז לרפואה דחופה" והמנהלת הרפואית של מרכז ההנקה הירושלמי, ממליצה על שאיבת חלב אם לפני הצום, שישמש לשעות הצום האחרונות, בהם התינוק רעב והאם כבר עייפה מהצום.

"ביומיים לפני הצום חשוב לשתות הרבה נוזלים ולהתכונן לצום על ידי סידור עזרה מתאימה וחלוקת נטל ההשגחה על הילד, שכן במהלך הצום חשוב מאוד להקפיד על מנוחה נאותה לאם המיניקת", היא אמרה.

על פי מחקר שערכה ד"ר צימרמן עולה כי ישנם שינויים קלים בחלב האם אחרי צום של 24 שעות, שיכולים להיות משמעותיים במקרים מסוימים.

המלצות לחולי סוכרת

"חולי סכרת המעוניינים לצום, עומדים בפני אתגר מטאבולי לא פשוט", אומרים מומחי הסוכרת של חברת נובונורדיסק, יצרנית אינסולין לבמיר.

הם ממליצים לחולי הסכורת לפנות לייעוץ רפואי לפני הצום, ובעזרת הרופא להתאים את כמויות המזון שניתן לאכול ובניית תכנית טיפול באינסולין. מעבר לכך, הם מעניקים מספר טיפים לחולי הסכרת:

1. בארוחה המפסקת מומלץ לקחת מנת אינסולין מהיר פעולה.

2. לפני השינה או בבוקר, מומלץ להזריק מנת אינסולין ארוך טווח. כדאי לשקול הפחתה של כ- 20% מן המינון הקבוע.

3. במהלך יום הצום יש לבצע לפחות ארבע פעמים ניטור רמות סוכר על ידי סנסור, בשעות:08:00, 12:00, 16:00, 22:00.

4. כדי למנוע התייבשות בערב הצום (שהיא אחת הסיבות העיקריות להרגשת בחילה וכאבי ראש בעת הצום) מומלץ לשתות לפחות 8 עד 10 כוסות מים במשך היום שלפני יום כיפור.

5. שימוש בתערובת אינסולין (המכילה אינסולין לטווח קצר ואינסולין לטווח ארוך) מסוכנת בימי צום. אין להשתמש באינסולין לטווח קצר אם לא אוכלים.

6. במקרי היפוגליקמיה (צניחה ברמת הסוכר) קלה ניתן לצרוך סוכריות חמוצות המכילות כמות מספקת של פחמימות, או טבליות גלוקוז. במקרים קשים, שמגיעים לכדי אובדן הכרה, יש להזריק גלוקגון (Glucagen).

7. יש לשמור על רמת סוכר בטוחה במשך יום הכיפורים (120 150 מג' אחוז).

8. מומלץ לא לעבור את הצום לבד, או לוודא שמישהו בסביבתך יודע שהנך חולה בסוכרת ויודע מה לעשות במקרי חירום.

9. מומלץ לשמור על מלאי תקין של כל הציוד הרפואי הנדרש, כגון: תרופות, מזרקים, מכשיר לבדיקת רמת סוכר בדם, סוכריות חמוצות וכדומה.

מערכת האתר

השאירו תגובה